Umum & Kemaskini

11th February 2019

Kempen Back To Basic 2019

Salam Isnin, salam pergh! 2019 ini admin merancang untuk kembali aktifkan web ini. Walaupun zaman ini adalah zaman Media Social, namun kewujudan web tidak juga terpinggir. Ya, mungkin ‘forum’ tidak semeriah dahulu, tetapi pencarian maklumat tidak pernah pupus, pasti ada dari masa ke semasa! Kempen Back To Basic ini admin jadikan tema bagi tahun 2019 […]

9th February 2019

Pergh! Gile!

Kira-kira lebih 2 minggu menghadap database lebih 1GB adalah mimpi ngeri bagi admin. Berpuluh-puluh bahkan mungkin ratusan kali cubaan dan ‘error’. Akhirnya, data-data forum telah berjaya di ‘convert’ dengan jayanya. Sebenarnya tak berapa berjaya juga, kerana ada banyak juga yang admin terpaksa delete dari database. Apabila berlaku ‘stuck’ semasa proses ‘convert’, selalunya dalam ‘row’ atau […]

24th January 2019

Perkembangan proses menukar sistem forum setakat ini

Hello fellow Perghorian! Seperti mana yang telah admin ceritakan sebelum ini disini (link), progress menukar sistem forum masih berjalan sehingga kini.  Untuk pengetahuan anda, admin dalam proses menukar sistem SMF (Simple Machine Forum) iaitu sistem forum yang standalone, kepada BBpress yang merupakan sub sistem kepada WordPress iaitu sistem blogging atau sistem web yang tersohor se-antero […]

16th January 2019

Traffic data bagi web yang terbiar ini

Sepatutnya data ini sulit, tapi tidaklah terlalu sulit sangat sebenarnya. Sengaja admin paparkan di sini untuk memberitahu bahawa web yang terbiar ini masih banyak traffiknya. Selain itu admin nak buat ujikaji atau ‘experiment’ sedikit tentang hal-hal web trafik ni. Masalah bacaan total trafik bagi web ini kurang konsisten adalah kerana web ini terbahagi kepada 2 […]

15th January 2019

Good bye old theme

This website theme has been infected by some malware which made some user can’t browse in. It’s common nowadays if you little late to upgrade you web system, battalions of backdoor bots will attacks your website in a blink of eyes! Theme files are most attacked as usual. Thanks the old theme which served and […]

13th January 2019

R.I.P : Pergh Forum ditutup selamanya?

Masalah lazim sistem forum ialah memerangi BOT yang akan muncul versi terbaru hampir setiap hari. Bahkan lebih menyakitkan hati bagai tiada penghujungnya dan segala ‘prevention’ yang dilakukan tidak memberikan sebarang hasil!. Jadi kami menutupnya buat sementara waktu ini disamping cuba mengintergrasikan semuanya kedalam 1 sistem. 2019, please be wise to me.

10th February 2017

2017 Re-branding or Not to?

Give your opinion if concern

14th December 2013

Planning for 2014 Major Upgrade and Site Enhancement.

As nowadays, Facebook overshadow everything. The blog and forum site seems slowing down. The mainpage are rarely update because myself are very busy this year (2013) on my own personal life. Giving no time for me to update nor to keep this site alive as before. Anyway, my big thanks to all of friends, moderators and […]

21st October 2012

Selesai forum upgrade

Selesai sudah proses forum upgrade. Agak memeningkan bila ada upgrade error. Dan juga kemudiannya perlu membuang semua spam2 post dan spam2 ID. Nanti kemudian akan diubah apa yang perlu di ubah.

19th October 2012

Forum Maintenance and Upgrade

Operasi2 tugas kritikal sedang dijalan. Database forum perlu di backup sebelum proses major upgrade dilakukan. Saiz database forum saat ini adalah 492.5MB!   ETA time, over 8 hours .

12th April 2012

Jarang update, maaf terlalu sibuk

Terlalu sibuk untuk kemaskini web ini, saya masih mencari rakan yang hendak buat ‘kerja amal’ mengemaskini muka depan yang berkonsep blog ini. Seharian saya sedang berusaha untuk mencari sesuap nasik dan wang lebih bagi menanggung server. 😀 Bahagian Battle Showcase / Hall of Fame pun tak terlayan nak karang isinya, walaupun hampir semua artword dah […]

12th February 2012

Masih banyak yang perlu dilakukan…

Wokeh!. Salam semua! Layout baru muka depan dan sedikit ‘enhancement’ untuk forum sudah dilakukan. Namun begitu masih banyak yang perlu dilakukan pada pergh.com ini. Apa-apa pun, saya akan cuba lakukan secara beransur2 tetapi konsisten (harapnya). Saya cuba masukkan sebanyak mungkin isi dari usaha saudara Azarimy di blog battle ke sub-page CRB Hall of Fame  yang baru. […]

3rd February 2012

Wajah Baru dalam masa terdekat ini dan…

Saya sedang berkerja perlahan2 di belakang tabir ini untuk menyiapkan rupa pergh yang baru. Bezanya kali ini, saya tak terlalu menggilakan designnya, tapi barangkali lebih kepada fungsi2 dan isinya. Ah.. selalunya pun macam itu lah. Tetapi tak jadi seperti yang dirancang sejak bertahun2 dahulu. Jangan bimbang, tahun ini saya membawa semangat Naga yang lebih membara. […]

30th January 2012

2012 Nantikan perubahan.

Dah lama muka depan ini terbiar. Akan diubah rupa dan susunan mulai minggu depan. Saya mencari sesiapa yang berminat utk mengemaskini blog muka depan ini. Jika anda berminat, sila hubungi saya di email nizam.ahamad<<<at>>>gmail-dot-com

29th September 2011

Masalah ‘page redirect hijacker’ dari engine carian telah diatasi

Lantaran ‘hijacking page redirect’, banyak trafik dilencongkan ke lain sekiranya anda mencari pergh melalui google dan yahoo atau web-web carian utama. Sebarang link hasil web carian ke pergh.com juga dilencongkan ke web sebuah web yang beralamat  *.os*.pl/* Mujur saya sedari perkara ini lebih awal, jika tidak kebarangkalian web ini akan di mark ‘unsafe’ oleh google […]

29th September 2011

Laman Utama theme sementara.

Saya baru mengenalpasti sebentar tadi, ada page hijacker melalui injection atau sepertinya. Ia menyebabkan ‘link’ ke laman web ini melalui enjin carian (sperti google dan yahoo) telah di-‘redirect’ ke laman web si-spammer. Saya sedang mengenalpasti punca ini yang juga mungkin memberi kesan kepada forum juga. Harap maklum. – Nizam Ahamad  

1st March 2011

Server baru dirancang-pasang pada bulan Mac ini

Good news, jika tiada aral melintang, dijangkakan server baru pergh akan menjalankan khidmatnya dalam bulan ini.

24th December 2010

Sumbangan Tabung Server Pergh.com

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Permasalahan server yang melanda pergh.com akhir2 ini sudah sampai ke tahap kritikal. Ada masanya saya bagai tidak sanggup lagi nak menanggungnya. Setiap kali server hang, selepas restart, ia akan akan berlaku error yang perlu saya fix manually. Dan tidak perlu mencadangkan sebarang ‘noob’ solutions sebab secara jelasnya saya individunya sudah […]

9th December 2010

Forum Upgrade Malam Ini (update 2)

0015 hrs / 10hb Dec : Forum dah diupgrade. Fasa percubaan untuk melihat jika ada masalah dan sebagainya, boleh login dan masuk. Tapi perlu diingatkan, jangan post yang penting2 lagi. Barangkali database mungkin di-reverse install jika ada masalah. +++ Malam ini saya akan melakukan operasi forum upgrade. Dan kembali menjadikannya kepada bentuk sedia ada. Nampaknya […]

7th December 2010

Forum bermasalah (lagi)

Setahun entah berapa kali, akan berlaku perkara seperti ini. Kadang-kadang tanpa sebarang ubahan pun ia berlaku secara tiba-tiba juga. Saya sudah mencuba beberapa cara lazim termasuk restart server juga beberapa kali,  tapi tiada sebarang kesan juga.  Selain dari itu, memeriksa file-file script juga macam tidak nampak lansung jalannya. Sebenarnya pada saat ini saya tidak tahu […]

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2019 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia